Elitsatsning på 8-åringar

Samtidigt som Roger Gustafsson säger att IFK Göteborg är nöjda med akademin, väljer klubben nu att förändra hela verksamheten för att närma sig sin målsättning. Änglagården går ner i åldrarna med sin elitsatsning och börjar med intagningar av spelare från att de är 8 år.

Så står det inledningsvis i en artikel från Göteborgs Posten. Och när en läser det där stannar man till efter sista meningen. Åtta år? Det är väldigt ungt. Och frågan är om det verkligen är okej att man redan i den åldern börjar söka efter talang? Och hur det kommer att påverka klubbarna, och främst barnen. De säger till tidningen att de söker efter spelare som har den största viljan och de största intresset. Att talang inte är det viktigaste, men ändå är en bonus. Detta kan faktiskt ifrågasättas. För när man är åtta är det väldigt enkelt att bli påverkad. Om ens föräldrar då pushar en för att bli bäst och visa hur mycket man gillar fotboll, kan intresset i längden försvinna – detta för att det vid en tidig ålder gick från att vara roligt till seriöst. Oavsett om de söker talang eller letar efter vilja, så sätter de prestation på en sport som i den unga åldern endast ska vara rolig. Istället bör man fokusera på att åka på träningsläger, ha kul med sina lagkamrater och bli så pass bra som man kan och vill. Prestation är ingenting som ens borde existera.

Fotboll ska faktiskt vara en rolig sak, och det så länge som det bara går. Många är det som säger att de redan i tidig ålder såg Zlatans talang. Men hade de sett den även om han lagt av? Och om de pushat honom, tvingat honom, till att spela – hade han idag varit vår tids främsta fotbollsspelare? Det är mycket möjligt att han inte hade varit det. Många är det som slutar när de kommer i tonåren, och det för att det börjar bli alldeles för seriöst och tempot ökar. Hur blir det då om detta ska flyttas ner till barnen?

zlatan fotboll