Göteborgs andra stolthet

När det kommer till fotboll har göteborgarna två saker att vara stolta över. Den första är naturligtvis IFK, laget som vann 25 matcher i rad i UEFA-cupen mellan 1980 och 1987. Den andra är inte GAIS, Örgryte eller Häcken. Nej, det är naturligtvis Gothia Cup.

I år kommer 37 000 spelare att komma till Göteborg för denna totala fotbollsfest. Därtill kommer alla anhöriga, och de som bara är nyfikna på fotboll. Det här innebär stora inkomster, bl.a. för dem som hyr ut sina lägenheter till besökare. Arrangörerna kan ordna bostäder, och gör det till ungefär 15 000 medresenärer i år, men många väljer att istället hyra direkt av privatpersoner. Det här är inte olagligt, skriver GP.

Spelare i Gothia Cup

Inte bara uthyrda bostäder

Och det är naturligtvis inte bara de som hyr ut sina lägenheter som tjänar pengar på Gothia Cup. Faktum är att om Bruce Springsteen skulle spela för ett fullt Ullevi sex gånger i rad, så skulle han ändå behöva punga ut med 17 miljoner till för att komma upp i den summa som spelarna spenderar under sin vecka i Götet. Och det är ju inte bara de som deltar i turneringen som kommer till Göteborg under veckan. Sammantaget blir intäkterna för näringslivet i staden betydligt mer än de 467 miljoner som spelarna gör av med.

Nu handlar ju inte Gothia Cup om pengar i första hand, även om det naturligtvis är en trevlig bieffekt för många göteborgare. Det handlar ju framför allt om fotboll, det universella språket, den globala religionen. Man kan hitta fotbollsplaner nästan var man än är i världen, även i länder som Bhutan. Mer pengar till kommunen innebär dock att sannolikheten ökar för att Gothia Cup ska arrangeras även i fortsättningen, vilket i sin tur innebär mer gemenskap och förbrödring. Och mer pengar i kassan för alla som säljer mat, hyr ut sängplatser och mycket annat som en turist i en stad konsumerar.