Gräsplanen är viktig

Att du kan lira boll, sparka mål och anfalla är ingenting värt om planen du spelar på inte är rätt för sporten – sanningen är nämligen att gräsplanen är ytterst viktig för fotbollen.

grönt gräsNär man spelar fotboll finns tre viktiga saker att kunna för att vinna matchen: försvara, anfalla och göra mål. Men om du spelar på fel sorts plan spelar nämnda tre ingen roll, då seglar du i motvind. Till exempel skriver tidningen Värnamo nyheter om hur konstgräset håller på att ta över fotbollsplanerna istället för vanligt gräs och att hela nio av sexton allsvenska lag i höst kommer att spela på plast. Men spelar detta verkligen någon roll? Det korta svaret är att: Ja, det gör det, i alla fall om man ser till utrustningen runt omkring sporten.

Spelade på fel gräs

Enligt en artikel i Göteborgs-Posten nekas en konsument nya fotbollsskor av sportbutiken Stadium just för att han använt sina skor på fel sorts gräs. Konsumenten hade nämligen spelat matcher på konstgräs och inte på vanligt rullgräs från exempelvis http://www.jademattan.se/ och när skons sula lossnade menar sportbutiken att detta var problemet. Skorna som konsumenten köpt var nämligen menade att användas på vanligt gräs och inte konstgräs, vilket enligt butiken således inte ger konsumenten rätt att reklamera sina skor. Dock fick han 30 procents rabatt vid köp av nya fotbollsskor ämnade för konstgräs och hans anmälan till Allmänna reklamationsnämnden avslogs då man där ansett att skorna gått sönder efter vanligt slitage. Men den som trodde att konstgräs eller vanligt gräs inte gjorde någon skillnad bör hålla detta i minnet.

Mer skötsel med vanligt gräs

Anledningen till att allt fler fotbollsplaner har konstgräs vilar vid att vanliga gräsmattor tar mer tid att sköta om för att hålla de fri från ogräs och mossa. Till exempel skriver Sveriges radio om hur mossa växer så fort temperaturen är över noll grader men att gräs endast växter vid omkring åtta plusgrader – så om fotbollsplanen drabbas av mossa är det lätt att den tar över. För att bli av med mossa krävs krattning, påfyllning av gräs och gödsel – och vilken fotbollsspelare eller fotbollssupporter vill besöka en arena som luktar ladugård?