Matchfixning skakar fotbollsvärlden

Snart är det dags för betting på odds under fotbolls-EM och många längtar säkert efter detta. Men när man bettar kan det vara värt att matchen som spelas inte är fixad sedan innan, ett problem som en kan stöta på om en har otur.

fotboll spelare uppvärmningI Göteborgs-Posten skrivs det om hur den italienska ligan Serie A skakas av en skandal. Återigen handlar det om hur topplag spelar uppgjorda matcher, något som även bekräftas av det italienska fotbollsförbundet. Tyvärr är det så att italiensk fotboll har blivit nästintill synonymt med uppgjorda matcher, i alla fall är det så när en ser till historien.

Nu handlar det om storlagen Napoli och Frosinone nu utreds angående en misstänkt match, lagom inför EM i Frankrike. Det handlar om ett rött kort mot Mirko Gori från Frosinone, ett bet som det tydligen hade satsats höga summor på, ett ganska märkligt sammanträffande.

Matchen slutade vidare med att Napoli vann med 4 – 0 och där en av deras toppspelare gjorde en hattrick och sedermera blev den bästa målskytten i Serie A någonsin. Om detta kan man även läsa vidare om här på Lotteriinspektionens nyhetssida.

Matchfixning i Sverige?

Sker matchfixning någonsin i Sverige? Jo, det gör det tyvärr. På SVT kan vi läsa om hur nu rättegången i hovrätten mot en misstänkt matchfixning tar vid. Det gäller fotbollslaget Kristanstads FF som har fyra spelare i sin klubb som anklagas för att ha tagit emot mutor för att just fixa matchresultat. En av spelarna har erkänt. Tingrätten friade tidigare alla åtalade men nu är det uppe en instans högre, och detta för att muthärvan har påverkat fotbollsklubben så till den grad att den inte finns längre.

När det väcks misstankar om att det sker en matchfixning kan man ofta se det på att det satsas höga pengar i Hongkong – på obskyra små detaljer, som ofta sedan inträffar kusligt nog. När det så sitter folk på plats ända borta i Sydostasien och spelar på en match i division ett, då blir de som övervakar detta, på exempelvis Svenska Spel, misstänksamma och drar in bettfunktionen.

I och med att det tas upp i hovrätten kanske samhället blir mer medveten om att detta är ett problem vi bör ta på allvar, och att det är oacceptabelt.