Ojämställt mellan dam-och herrklubbar i EM

För förra fotbolls-EM delade Uefa ut runt 1,4 miljarder till deltagande klubblag, där bland annat Hammarby och Malmö FF fick mest av potten. Men i år får damklubbarna i Sverige inte en enda krona för sitt deltagande, något som är oroväckande och minst sagt ojämställt. På grund av detta behövs reglerna ses över.

Snart är fotbolls-VM ett faktum och i var och vartannat hem kommer man att ha fotbollsfest hemma i soffan. Men lika kul kanske det inte blir när man får veta att ersättningen till fotbollsklubbarna inför EM delas ut på ett sätt som bidrar till ojämställdhet.

Detta år blir damerna helt utan ersättning

De som spelar fotboll på proffsnivå har det som sitt yrke, och då tycker man väl också att man ska få rätt ersättning för sitt spelande? Det borde vara det enda logiska. Men Uefa står än så länge på sig kring frågan att ge damerna ersättning precis som herrarna för sitt deltagande i fotbolls-EM. Som det ser ut än så länge så får damklubbarna ingen som helst ersättning för att de spelar i fotbolls-EM, medans herrarna däremot får den ersättning som de ska ha. Förra året delade Uefa ut cirka 1,4 miljarder till fotbollsklubbar som var med, bland annat Hammarby och Malmö FF som fick mest av summan. Och siffran för ersättning borde ungefär se likadan ut detta år, men ingen summa kommer att gå till damlaget. Orättvist, fult och märkligt, kan man tycka, och reglerna är så att summan baseras utifrån den speltid man har på planen. Och speltid är väl något man har om man deltar i EM. Vi får hoppas att detta beslut förändras snarast så att damerna också får den ersättning som de har rätt till.

”För de damallsvenska klubbarna, som betalar lön för sina spelare även under landslagsläger, kvalspel och mästerskap, är det här i längden ohållbart.” Skriver Dagens Nyheter.