Spännande i Allsvenskan

Det är fest i fotbolls-sverige! Vi har redan ramlat in i en av de sista omgångarna vad gäller Allsvenskan, och i toppen håller man andan för vad som ska hända. I just detta nu ser 1-5 plats ut som följer:

  1. Malmö/ 41 poäng
  2. Helsingborg/ 38 poäng
  3. Göteborg/ 38 poäng
  4. AIK/ 38 poäng
  5. Elfsborg/ 31 poäng

Och ni kan ju tänka er hur lagets supportar håller andan i väntan på hur detta ska sluta.

En som verkligen har koll på det här med fotboll och Allsvenskan är Ola Andersson som varje vecka skriver på bloggen Olas spelblogg. Bloggen ligger hos Betsson Casino, och han skrev om toppmatcher i Allsvenskan den 10 augusti, då förändringarna i toppen verkligen var i rullning. Så här inledde han inlägget:

Djurgårdens vändning från underläge till vinst mot Helsingborg i måndags innebär att den allsvenska toppstriden lever på allvar. Hela fem lag ligger inom sex poäng från alltjämt serieledande Helsingborg inför helgens spännande omgång. Efter en svag inledning har AIK imponerat stort under sommaren och är i riktigt bra form inför den traditionellt svåra bortamatchen i Malmö på söndag. Helsingborg behåller serieledningen vid kryss hemma mot Norrköping tack vare en överlägsen målskillnad gentemot övriga topplag. Samtidigt som Kalmar och Elfsborg möts i en match som förmodligen avgör om något av de lagen skall ha en chans att utmana om guldet.

När han skrev detta var alltså Helsingborg serieledande, men nu har vinden vänt. Malmö tog sig till toppen av tabellen genom att slå AIK föregående vecka och samtidigt som Helsingborg mot alla odds förlorade mot Mjällby som nu ligger som nummer åtta i den allsvenska tabellen. Och Elfsborg som varit guldtippade hela året förlorade mot Göteborg, som slog sig uppåt i guldstriden, och måste slå Öster om tre dagar för att ens vara med och tävla.

Kämpa Blåvitt!

Det känns näst intill omöjligt att veta vilket lag som faktiskt kommer att ta hem vinsten i år, och vi följer det alla med spänning. Självklart är man som Göteborgare glad om Blåvitt blir de som tar täten och bucklan och som det ser ut nu är det ju inte ens omöjligt. Nästa matchen är borta mot Malmö, och nog för att Malmö är serieledande just nu – visst ska de blåvita färgerna kunna krossa Skåningarna? Om så är fallet, och AIK förlorar mot Halmstad och Helsingborg mot Gefle, så tar Göteborg sin plats i täten. Att både Halmstad och Gefle ligger någorlunda långt ner i tabellen är självklart en sak som gör att hoppet om vinst inte är så stor – men med det behöver man inte säga att hoppet inte finns. Om det däremot skulle bli så att Malmö tar vinsten mot Blåvitt, är det svårt att som Göteborgare ta sig till första plats. Då har Malmö fem poäng mer än Göteborg, och det är vi alla medvetna om hur svårt det är att ta igen.

Hur det går, det får tiden avgöra. Men man får hoppas att alla Göteborgare lägger sina pengar på Blåvitt och följer dess hjärta, för chansen att vi vinner Allsvenskan finns – även om den inte är helt klockren.